Sunday, 24 June 2012

Taraf RK

Kata2 guru terhadap pelajar kelas bawah & respon pelajar:

Guru: Awak ni malas betullah.. X teringin ke nk jd pandai mcm budak RK?
Pelajar: Ala cikgu.. diorang da terlebih pandai.. mana kitorang ley lawan..

Guru: Bila nak siapkan folio? Kelas RK semua da hantar..
Pelajar: budak RK, mmgla rajin..

Guru: Da la bodoh.. Kawan lak dgn budak perangai setan.. cubala rapat2 ngan dak RK
Pelajar: Budak RK mna nk kwn ngan kitorang.. Diorg kan high class

Guru: Penatlah ajr awk ni.. bukan ley paham pon.. buang tenaga sy je..
Pelajar: duduk pon kls bwh.. mmgla susah paham.. kami bukan budak pandai..

Setiap kali guru masuk kelas, guru akan kasi nota n bwk rotan.. Bila xsiap mesti kena paksa2 n rotan terus.. denda je keje cikgu.. tegas sungguh dekat kelas bawah.. Pelajar kls bawah sering berasa rendah diri & always memuja-muja kls RK..

Luahan hati pelajar kelas bawah:

Cikgu... mmg kami lmbt pick up.. IQ rendah,, smpai kami rendah diri & memandang tggi trhdp kls RK.. tp perlu ke ckgu terasa dgn kami smpai xnk masuk kls & biarkan kami bodoh slama-lamanya.. ckgu just ltak harapan kt kls RK.. tp kami dipinggirkan.. dlm hati ckgu mesti ckp 'sia2 je ajr budak bodoh.. bukan ley dpt straight A pon'.. ye.. mmg kami sukar utk dpt straight A.. tp skurg-kurgnya jika ckgu trus mgjr kami.. kami dptla jugk ilmu walaupun sedikit..

Kata2 guru terhadap pelajar kelas RK & respon pelajar:

Guru: Awak ni pemalas.. xpernah sy jumpa budak x berdisiplin yg berjaya.. inilah pelajar RK yg plg terok pernah sy jumpa..
Pelajar:.............................

Guru: Bila nak hantar homework ha? klu awk budak kls bwh bolehlah sy rotan.. ni kelas RK.. awk sepatutnya matang & xperlu dimarah marah!
Pelajar:............................

Guru: haih?! soalan ni pun xdpt jawab?? sy igt bagus sgtlah kls RK ni.. smpai kls bawah tabik2 awak.. rupa2nya awk sama je macam mereka..
Pelajar:..............................

Guru: awk ni nk guru suap je.. xnk lgsung usaha sendiri.. kalau kls bwh tu , yela sy kasi nota.. tp awk kls RK spatutnya matang utk usaha sndiri.. jgn hrp cikgu je!
Pelajar:................................

Guru: sy pantau ye kls RK.. kls ni gedik je lebih.. bercinta je kejenye.. posing2 dlm fb.. annoying largh! eh.. awk xsedar ke ha PMR nk dekat.. pergila tanam laptop awk tu dlm tanah.. jgn bukak slagi x PMR!!

Guru: sy xsgka keputusan awk sgt teruk! awk ni xmcm kls RK sebelum2 ni.. main je byk! xpernah nk serius bila bljr! smua guru komplen ttg kelas awk.. Sy cabar awk semua dptkan straight A satu kls! boleh ke ha? sy xyakin dgn awk smua.. awk ni seolah-olah akn jatuhkan reputasi RK!!
Pelajar:.............................

Guru: dgn result awk yg mcm ni.. bukn awk tau yg kna berhdapan dgn pengetua.. kami ni guru yg kna berhadapan dgn pengetua smata-mata sbb awk je.. awk ni menyusahkan tau x??!
Pelajar:............................

Guru: Keputusan awk tidak melambangkan TARAF RK sebenar..
Pelajar:..................................

Kalau xsiap keje mesti dibanding-bandingkan dgn kelas bwh.. mesti dicabar n dimaki.. direndah-rendahkan & marah smpai xnk masuk kls.. Bila dibandingkan.. terasa diri dicabar.. tambah2 kalau pelajar bawah melepasi RK,.

Luahan hati seorg pelajar RK:

Cikgu.. walaupun kami dapat 5A dalam UPSR.. Walaupun kami kelas yg teratas.. tp.. kami bukan semulajadi pandai.. Kami masih perlukan bimbingan cikgu utk mengajar kami.. mmgla cikgu xnk suap kami.. cikgu nk kami usaha sendiri kan.. tp cikgu.. kalau cikgu da sampai xnk masuk kls.. xnk mengajar kami.. apa yg kami nak usaha?? tunjuk ajar drpd cikgu belum cukup utk kami usaha sendiri.. Kami perlukan bimbingan.. kemudian barulah disertakan usaha.. tp cikgu seolah-olah tdk memberkati ilmu yg cikgu curahkan.. Malah, cikgu merendah-rendahkan kami, membanding-bandingkan kami dgn kls lain, mencabar-cabar kami, terasa hati dgn kami & byk lg.. mesti niat cikgu buat begitu supaya kami berubah.. tp hakikatnya.. tindakan cikgu tersebut melemahkan smgt kami.. trasa diri xberguna lgsung.. terasa dibenci oleh cikgu.. cikgu buat kami rs bersalah smpai xtng ketika belajar,, ye , kami akui.. kami perlukan nasihat.. tp.. kami xperlukan caci maki hamun.. tdk mengapalah kalau hanya sehari.. tp cikgu.. hampir setiap hari cikgu meluahkan perasaan benci cikgu terhadap kami.. cikgu melantangkan suara cikgu sehabis-habisnya.. cikgu bayangkanlah.. setiap guru mata pelajaran yg masuk merendah-rendahkan kami.. sehingga masa yg seharusnya digunakan utk bljr dihabiskan dgn luahan cikgu sahaja.. cikgu terlalu touching dgn kami pelajar RK.. 

Cikgu... guru itu ibarat lilin yg membakar diri.. tugasnya utk mendidik pljr.. jd, knapa ckgu x tunjukkan kpd kami pengorbanan ckgu sbagai seorg pengajar,.. sebaliknya cikgu mgharapkan kami usaha sendiri dan skor A dlm setiap mata pelajaran.. sehingga ada di antara kami yg menangis krana kata2 cikgu.. terasa kata2 cikgu tu sbgai sebuah doa bahawa kami tdk dpt berjaya.. cikgu... sekeras manapun kami belajar.. tp tanpa guru siapalah kami.. di mata cikgu kami tersgtlah pemalas.. walaupun begitu, kami tetap cuba sedaya upaya utk skor straight A.. tp cikgu tetap kata yg kami xpernah berubah.. cikgu hanya melihat keburukan kami.. tp xmemandang kebaikan kami.. kami buatlah apa2 pun.. tetap cikgu tawar hati dgn kami.. Kami ditekan dan dicabar berterusan.. sehingga kami tertekan & rs resah gelisah berpanjangan..

Cikgu... kami perlukan cikgu.. naikkanlah smgt kami.. berkatilah ilmu yg dicurahkan olehmu kpd kami.. doakanlah kami agar berjaya.. Kami akan buktikan yg kami mampu.. & kami akn buktikan andaian cikgu yg kami akn jatuhkan reputasi RK tidak benar.. Insha-Allah.. :')

Friday, 8 June 2012

Hati Bukan Untuk Dipermain

Wahai kaum Adam.. Perempuan itu bukan dicipta dari tapak kaki untuk dipijak, bukan juga dari kepala untuk disanjungi.. tetapi dari rusuk sebelah kiri dekat dengan lengan utk dilindungi serta hanpir dgn hati untuk disayangi.. Hati wanita itu sangat mudah tersentuh.. Maka dari itu, janganlah kalian hadir dalam hidupnya jika tidak tahu menghargai.. jangan curi hatinya jika sekadar mahu melukai.. & jangan memberi harapan palsu jika itu membuatnya derita..












Kehadiranmu membuatkan fikirannya melayang jauh hanya kerana teringatkan kamu.. Perhatianmu menyebabkan wanita rasa dihargai & dicintai.. Kemesraanmu menjadikan wanita terasa rindu jika tiada khabar berita daripadamu.. Sehingga mereka yakin yang kalian juga menyayangi mereka.. Sehingga mereka terluka tatkala meluahkan rasa cinta..








Walaupun tiada niat di hatimu.. Walau sebanyak manapun maaf dirimu ungkapkan.. Walau dirimu cuba perbetulkan keadaan.. Kau telah mengukir parut di hatinya..




                                          





Kadang mereka terfikir, masih ramai lagikah gadis kau lakukan seperti itu? Berapa ramai lagikah yang jatuh cinta kepadamu?? Sebanyak manakah hati yang sedang kecewa rasa dipermain keranamu???
Lebih parah jika kau bilang cinta kepadanya sedangkan masih ramai gadis kau katakan sedemikian..




Aku mula sedar lelaki sepertimu hanya mencari keseronokan semata-mata.. ingin mencari mangsa utk menguji kuasa... & bakal pergi begitu sahaja..









Wahai wanita, jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk tidak bercinta sehinggalah engkau yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan..


Buat lelaki.. Lelaki dan perempuan ibarat megnet.. Kalau kalian bersikap terlalu mesra, perempuan2 akan mengambil kesempatan atas kemesraan kalian & ini akan menimbulkan satu harapan dalam hati mereka. Jika kalian sangat mencintakan wanita, kalian pasti tidak mahu mengecewakan mereka.. Rasulullah saw sendiri tidak pernah bergurau-senda dgn mana2 perempuan kecuali dgn isteri2nya.. Wassalam...









Monday, 4 June 2012

Perhubungan Antara Lelaki & Wanita

Aku dan dia kawan sahaja.. Kami kelihatan mesra.. Sering bergurau senda dan berbicara soal agama... Tapi, lama kelamaan hati menjadi rindu.. hati merindu , asyik merindu , tersentuh rasa.. Tidakku terduga timbulnya sayang.. Andai tiada berita darinya menjadi gundah.. Apakah hati dah gila bayang?






Siapa yg x jatuh cinta pada putera agama..? namun.. aku terfikir seketika.. walaupun kita hanya berkawan & berhubung ke arah kebaikan, bukankah itu masih permainan syaitan?? persoalan ni timbul setelah terbaca post di bawah..

"Kami tak couple. Alhamdulillah, dia selalu ingatkan saya pasal solat, pasal cara pemakaian yang betul, pasal Allah, pasal Islam, dll. Kami siap call untuk kejut Subuh lagi. Kami tak dating, buat study group saja. Saya rasa bersemangat untuk belajar."

Oh Syaitan, liciknya engkau!!!
 
Terasa hairan apabila melihat statement di bawah yg mengatakan syaitan licik sdgkan dialog di atas baik2 sahaja.. Skrg, aku da bebas drpd dibelenggu kebingungan.. Lelaki & wanita boleh berhubung untuk perkara penting sahaja.. Tp, macam mana kalau dlm bersembang ttg bnda penting diselitkan dgn gurau-gurauan? Tidak perlu berlebihan.. tambah2 buat wanita.. kita sepatutnya jd mahal sikit.. biala dia ckp kita sombong..Cuba kalian fikir, kalau kita wanita terlalu melayan sgt sampai mesra, kita ley terbuat dia sukakan kita.. Kalau ramai yg kita layan, lagilah byk kita permainkan perasaan org.. Setengah org ckp 'nak wat camne, aku kan peramah'.. peramah kenalah bertempat.. xperlu berlebihan..

Ok, berbalik pada dialog di atas.. Kalau dia mengubah kita ke arah kebaikan alhamdulillah.. but, dialog tu walaupun xcouple dia sampai calling2.. membiarkan lelaki tersebut mendengar suaranya... study group pulak kalau secara beramai-ramai xpe.. kalau just berdua err da jd lain.. hehe.. lgpn, boleh ke study depan org yg kita suka? confirm xmasukla ap yg kita bincangkan.. ni just pendapat ak.. xtau la kalian camne.. huhu..
Seterusnya yg menjadikan benda ni jd xbaik adalah niat. Kita suka dia.. Kita pun cari jln camne nak rapat dgn dia.. jgn jd hipokrit ye.. n_n

Kesimpulannya, kita perlu jaga pergaulan dgn yg bukan muhrim.. iman kita boleh tergugat bila2 masa je.. so, for girls especially.. termasuk diri ni sendiri.. lps ni kalau boleh da xnk terlampau mesra dgn laki.. xnk jd playgirl da.. haha.. ley jd ak yg tersuka dkat kau or kau tersuka dekat aku.. or sama2 suka.. hehe.. but, kita masih muda.. x sggup tanggung derita barah cinta.. xsggup jugk tgk hati korang retak.. jd, klu ak sombong jgn marah.. i just take care of your heart.. :)