Monday, 7 April 2014

Deklamasi Puisi

5 April 2014... merupakan hari di mana tamparan terhebat yg pernah aku alami... Aku selalu dihidangkan dengan kemenangan sampai pd tarikh tersebut, Allah nak uji aku dengan kekalahan... Bila nama Johan diumumkan " Johan dimenangi oleh Muhammad......." .....................................................................................................................................................................................................................................aku terkelu.......seolah-olah xdpt terima hakikat sebenar yg ak just peroleh Naib Johan.....sdgkan baru peringkat daerah... Masa tu, cikgu2 & supporters wish tahniah kt ak.. tp masa tu ak diam je... diam gile sampai xde reaksi apa2.. sbbnye ak xpaham kenapa laki tu yg dpt johan.. masa laki tu wt persembahan aku tergelak sikit kowt.. cara dia sampaikan sajak xdelah sehebat mana... cuma dia banyak gaya & over.. seriously... lepas ak turun je dr pentas utk trima hadiah, ak terus nangis & g toilet..

Ya Allah... masa tu ak betul2 xboleh tahan air mata... Dlm hati ak asyik tanya... kenapa... kenapa dia... apa kelemahan ak smpai ak xdpt pergi peringkat negeri... Apa lebihnye dia smpai dia yg memenangi hati juri... Tiba2 ak teringat kata2 cikgu...

 " tebus kekalahan tahun lepas"
" tahun ni lepaskan sampai peringkat kebangsaan "



Johan Peringkat Daerah 2013 di SMK Jelapang Jaya


Bila ak teringat balik, mmg tahun ni ak target nk balas dendam ats kekalahan tahun lepas kt peringkat negeri.. tp ternyata....erm.. masa kalah kt peringkat negeri tahun lepas, ak x sesedih ni sbb ak akui mmg johan prgkat negeri tahun lepas sgt hebat.. ak da duga dia johan.. sedih jugak tp ak terima.. tp kali ni pergh.. kesedihan ni lg teruk dprd sedih time dpt result PMR dulu..

Sbenarnye yg buat ak xdpt terima hakikat ni sbb komen juri2... Juri buat ulasan sebelum umumkan pemenang.. dia ckp ada yg menjerit sgt.. ad yg mendayu sgt... komen ni ak xkesah sbb ak control suara ak..  lgpun masa ak menang kt peringkat zon, juri da remind ak spaya control suara,,, mejoriti ramai yg suka menjerit.. so, ni bukn faktor kekalahan ak..



Ketiga Peringkat Negeri 2013 di SMK SYS


Lepas tu juri ckp lg, ad yg mengambil masa yg terlalu lama utk persembahkan & terlalu feeling... What?! ak tersentap.. Siapa lg yg ambik masa lama selain ak.. ak sorg je yg wt camtu.. & dia ckp itu adalah 1 kelemahan.. apekah?? Sdgkan cikgu ak train ak camtu & dia ckp tu adlh 1 kelebihan.. & taktik wt suspen.. tp mmg seorg pemuisi sebut satu2 perkataan & slow2.. ak xpaham gile nape juri pndg bnda tu sbagai 1 kesalahan.. x pernah2 org komen camtu.. 1 lg terlebih feeling.. yg ni pun x logic.. ap guna deklamasi sajak klu xdpt smpaikn dgn penuh prasaann???

Macam mana ak nak terima kalau apa yg dikatakan juri tu x pernah2 dibahaskan sebelum ni.. kitorg sampai jumpa orang bangsawan utk training ngan dia.. & org bangsawan tu xkomen byk.. just ckp banyakkan intonasi lg & memek muka.. tu je..



Jatian Supporters


Sepanjang perjalanan balik, cikgu pujuk ak sambil ckp yg dia sndiri jgka ak johan.. & cikgu pun mintak maaf sbb dia yg train ak wt lambat2.. tp, ak xsalahkan cikgu.. sbaliknye ak bersyukur sbb cikgu sggup luangkan masa utk train ak.. mcm2 usaha yg cikgu dah buat.. cuma kita xsgka & xduga ap yg juri nak sebenarnye.. tiap2 juri berbeza.. & yg plg parahnye, salah 1 juri tu sama sekolah dgn laki yg johan tu.. this is totally not fair !

Cikgu sampai nak buat bantahan.. tp bila fikir balik, nnti mencemarkan nama baik Jati.. xpelah.. nk wt camne.. kita xley ubah apa2.. cikgu pun pesan kat aku, "cikgu sendiri bencikan kekalahan.. tp benda ni boleh jadikan kita lebih kuat" .. cikgu pun suruh ak solat & teros tido...



Johan Peringkat Zon 2014 di SMK Jati


Bila da sampai rumah, ak terus nangis teresak-esak depan mak ak.. teruk gile ak nangis.. lepas sehabes-habesnye... ak da xley tahan lg.. sambil tu ak cerita kt mak ak psl ap yg jd.. lps tu ak rs da tenang & terus tido.. malangnye bila ak bangun, air mata ak terus keluar balik.. Ya Allah, kenapa sakit sgt... sampai hati ak bermonolog sndiri.. "kau apehal doh.. rilek ar.." ak try lawan perasaan ak sendiri.. tp sygnye.. i keep on crying..

Sambil tu ak muhasabah diri... ni adalah 1 ujian drpd Allah... Allah nak duga ak camne sekiranya ak ditimpa kekalahan... Mungkin selama ni ak xpernah puas.. Da dpt no.3 kat peringkat negeri tahun lepas pun still rs xcukup.. Dlm hati nmpk prgkt kebangsaan je.. Jd, booom.. Allah kasi ak kalah awal2... mmg tamparan hebat bg ak.. sbb ak terlalu menguasai bidang ni.. terlalu berusaha ke arah prtndingan ni.. Ak xkesah ak kalah bahas, pantun, pidato & lain2.. tp bila ak kalah sajak ya Allah... how painful it is..

Tp.. ak tetap bersyukur sbb Allah kasi ak rs macam mana rasenye kekalahn tu.. lgpn Dia da kasi ak mcm2 pengalaman.. ak da pernah pergi jauh tahun lepas.. jd tiba masanya ak fokus kt SPM.. & ak xkan biarkan tangisan ni berulang utk SPM..... sesunggunhnya aku sangat bencikan kegagalan.....


Naib Johan Peringkat Daerah 2014 di SMK Lahat