Thursday, 27 November 2014

SPM 2014 KBAT mengejut

Assalamualaikum, semua..

Dengan rasminya, aku bukan lagi pelajar sekolah yeyyyy!! haha! Alhamdulillah aku dah pun tamat menghadapi SPM.. & aku sangat bersyukur kerana Allah kurniakan kesihatan buat aku sepanjang dalam tempoh peperiksaan.. Aku pun bersyukur sebab sepanjang ak study utk SPM, tiada sebarang gangguan emosi or masalah2 yg berat menimpa ak..

25 Nov 2014... tarikh keramat buat budak2 science stream.. tapi sayangnye ak xdpt rasa kemanisan rasa bebas drpd peperiksaan..  sebaik melangkah keluar dr dewan peperiksaan je, aku rasa kosong.. aku rasa xpuas hati.. masa tu juz rasa nak balik.. nak tido.. penat yang teramat.. selama sebulan tu lepas balik mesti terus study.. tp untuk paper yg terakhir ak dapat baring2 atas katil.. ahhhh leganye... sebelum tu let me take a selfie xD.. hari terakhir pakai baju sekolah wei..




Happy memang happy but the real thing is... i end up crying.. ni lepas ak cek jawapan Bio paper 1.. hmm byk gile salah.. mcm xde harapan je nak dapat A.. bila ak fikir balik, renung balik semua paper yg ak dah jawab.. ak rs sgt tercabar & ak xmampu nak jawab dgn yakin :(

kesalahan ak yg pertama masa exam BI.. ak salah tgk masa & xsempat  buat penutup utk essay.. masa pengawas nak kutip buku jawapan baru ak nk buat penutup pergh.. mmg terabur.. Sejarah pulak soalan spot smua tarak.. yg keluar belambak pasal SUKMA.. apekah.. entahla, rasa xyakin gile.. masa trial pun, sej la markah yg plg teruk ak dpt.. fakta sume xigt.. hmm xtau la camne.. jawab ikut logik je..

Subjek teras jawab ok la.. xdela sakit kepala.. bila datang time addmt uish.. panadol da prepare siap2.. thorbaekkk ar soalan dia.. soalan 'mangkuk' yg kau keluar.. show that a=1/30.. hah? xyah la wei.. mangkuk tu isi makanan je la.. buatpe nak buktikan a dia 1/30 lak.. haha.. banyak lagi soalan yg pergh.. mmg berbeza..

lepas addmt otak jam.. esoknye terus fizik, mmg ak penat gile study fizik satu apa xley masuk dlm otak.. mmg lps jwb addmt tu jam teroih otak.. so juz tgk nota simple2 je.. & exam fizik Alhamdulillah.. soalan quite easy cuma ak je careless haish.. risau plak graf naik.. tp paper 2 dia agak susah gak.. keluar psl mikroskop waduh.. tu pun eksperimen yg ak plan da salah.. wuaaa..

minggu terakhir adlh minggu yg plg menyakitkan hati.. kimia ergh.. setengah mati jawab paper 2.. sampai menitik air mata ni kt exam paper tu.. perasaan ak masa tu ya Allah.. mcm nk putus asa sgt da.. rs mcm ..i dont know anything, man.. pastu sampai 3 kali mintak lukis eksperimen kt soalan struktur.. melampoooo! know what, chemistry should have colour for the questions.. soalan past years sume ad colour, tp tahun ni tarak.. nmpk mcm benda kecik kan, tp da ad yg complain..

& the last paper... BIOLOGY~~~~ scary gile.. masa bukak kertas exam tu berdebar mengalahkan nampak crush.. paper 1 hancooo.. bg ak susah, confuse & argh.. apsal past years sume lg senang.. paper 2 erm not sure.. masa jwb tu ingat2 lupa.. confident ak masa jwb bio mmg down sgt ar.. ak spend masa lg byk study bio drpd kimia.. 3 hari gap nak exam tu, ak study bio je.. kimia? sehari sebelum exam kimia baru revise.. but still bio ni byk sgt ar nk study.. paper 3 la yg plg sakit hati.. spot sume BOD.. beria gile 1 dunia target BOD keluar... sekali amekaw.. AIR pollution yg keluar.. ap doh experimennye? xpenah tawu pn exp utk air pollution.. so mmg innalillah la paper 3.. sekali lg air mata ak menitik memikirkn exp..

Kesimpulannya, SPM tahun ni dipenuhi KBAT secara mengejut.. at least inform la kitorg yg spm tahun ni berubah.. ni tiba2 je.. kitorg xbiasa kot.. mmg la bagus wat mcm ni supaya pelajar lg berkualiti.. tp nape mendadak sgt.. smpai cikgu2 sume yg ckp 'dont worry guys~ spm is much easier than trial exam~' .. so mindset kitorg, 'k, praktis je la soalan senang2 yg lebih kurg mcm past years'.. then what happen? soalan kaw2,. at least biarla mental kitorg bersedia.. 

sejujurnya ak target straight A.. tp bila soalannye mcm ni, ak rs down yg teramat.. ak rs mcm ak xley capai hasrat ak.. aku mmg ambik tuisyen utk kimia.. tp kat tusiyen pun cikgu train jwb soalan2 yg bertaraf spm.. but spm this year lain sgt..smpai ak rs ak ni buang duit mak bapak je.. but this is all i can...

papepun, ak harap graf byk yg turun.. aku da terlalu berusaha.. & ak xmenyesal lgsung dgn usaha ak selama ni.. Ak cuma berharap ada insan yg sudi mendoakan kejayaan aku terutamanya ibu bapa ak, adik bradik ak, kawan2 & sesiapa saje yg kenal ak.. aku da buat sehabis baik & ak da berjuang sehingga saat yg terakhir.. pengawas tgh kutip buku jawapan pun, ak masih berjuang memikirkan jawapan yg sepatutnye.. 

aku harap ak dpt keputusan yg cemerlang & dapat tawaran biasiswa.. dpt masuk mana2 U yg terkenal mcm UM, USM, UKM pun Alhamdulillah sgt2,, semoga Allah permudahkan segala2nye.. Aaamiin...
Post a Comment